Double... Dortmund! (vid)

Η Ντόρτμουντ έκανε πάρτι στο Βερολίνο, διέλυσε την Μπάγερν 5-2 και έκανε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της! Χατ τρικ ο Λεβαντόφσκι, τραγικοί οι Βαυαροί.
Στο Ντόρτμουντ πλέον τα βλέπουν όλα διπλά! Η Μπορούσια πριν από λίγες εβδομάδες έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου σερί πρωταθλήματος, ενώ φαίνεται έχει πιάσει... πελάτες τους Βαυαρούς, καθώς έκανε πάρτι στον τελικό του Κυπέλλου στο Βερολίνο, διέλυσε την Μπάγερν 5-2 και έκανε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της! Οι Βαυαροί παρουσιάστηκαν κατώτεροι των προσδοκιών και μία εβδομάδα πριν το τελικό του Champions League απέναντι στην Τσέλσι το μόνο που έκαναν ήταν να προβληματίσουν, με την άμυνά τους να είναι εκτός τόπου και χρόνου...
Η Μπάγερν έχει κατακτήσει το Κύπελλο 15 φορές, όμως στη 18η φορά που βρέθηκε στον τελικό έμελλε να υποστεί την μεγαλύτερη ήττα της. Η Ντόρτμουντ από την άλλη είχε δύο κατακτήσεις, δύο χαμένους τελικούς και κατάφερε να φτάσει στον τρίτο με... στυλ, αποδεικνύοντας ότι τουλάχιστον για φέτος ήταν καλύτερη χωρίς αμφιβολία. Την τελευταία φορά που βρέθηκαν οι δυο τους στον τελικό ήταν το 2008, όταν με δύο γκολ του Λούκα Τόνι, το δεύτερο στην παράταση, οι Βαυαροί είχαν πάρει τη νίκη 2-1, με τον Πέτριτς να ισοφαρίζει στο 90+2', όμως σήμερα το σενάριο ήταν τελείως διαφορετικό.
Με τους τιμωρημένους, χωρίς Γκέτσε και γκολ με το... καλησπέρα!
Ο Γιουπ Χάινκες αποφάσισε να ξεκινήσει τους Αλάμπα, Λουίζ Γκουστάβο και Μπαντστούμπερ, που δε θα παίξουν με την Τσέλσι λόγω τιμωρίας, ενώ από την άλλη πλευρά ο Κλοπ είχε κάνει γνωστό ότι δε θα έβαζε στη βασική ενδεκάδα τον Γκέτσε, κάτι που έκανε. Το παιχνίδι ξεκίνησε με γκολ από τα... αποδυτήρια, καθώς μόλις στο 3' φάνηκε ότι η βραδιά θα είναι δύσκολη για την Μπάγερν. Ο Λουίζ Γκουστάβο «πούλησε» δύο φορές την μπάλα και για κακή του τύχη στην δεύτερη περίπτωση αποδείχθηκε καθοριστικό. Ο Μπλαζικόφσκι πήρε την μπάλα, την έδωσε στον Καγκάβα και ο Ιάπωνας, πιθανότατα στο τελευταίο του παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0!
Αυτή ήταν η 9η σερί φορά που οι Βεστφαλοί άνοιγαν το σκορ απέναντι στην Μπάγερν, που προσπάθησε να απαντήσει γρήγορα. Στο 8' οι παίκτες του Χάινκες βγήκαν στην αντεπίθεση, ο Ρόμπεν έβγαλε την κάθετη στον Γκόμεζ και ο τελευταίος δεν μπόρεσε να νικήσει τον Βάιντενφελερ, που έβγαλε σε κόρνερ. Σε εκείνη τη φάση ο γκολκίπερ των πρωταθλητών τραυματίστηκε και αναγκάστηκε να δώσει τη θέση του στον Λάνγκερακ πριν τελειώσει το πρώτο μέρος. Η διακοπή αποσυντόνισε τους Βαυαρούς, που είχαν την κατοχή στα επόμενα λεπτά, όμως δεν μπορούσαν να φτάσουν στην αντίπαλη εστία.
Αυτή τη φορά ο Ρόμπεν τα κατάφερε
Όσο περνούσε η ώρα το πλάνο του Κλοπ γινόταν εμφανές. Άλλωστε, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βγάλεις από το παιχνίδι τη μεσαία γραμμή της Μπάγερν; Οι Βεστφαλοί πίεζαν με εξαιρετικό τρόπο ψηλά και από την άμυνα έψαχναν με ψηλές μπαλιές τον Λεβαντόφσκι. Οι φορές που είτε η μία ομάδα είτε η άλλη έκανε το παιχνίδι της κατέληγαν σε γκολ. Στο 23' ο Σβάινσταϊγκερ έβγαλε εκπληκτική κάθετη στον Γκόμεζ, εκείνος τσίμπησε την μπάλα, ο Βάιντενφελερ τον ανέτρεψε και ο Γκάγκελμαν έδωσε το πεντακάθαρο πέναλτι. Ο Ρόμπεν είχε ήδη χάσει το καθοριστικό πέναλτι στο ντέρμπι πρωταθλήματος, αυτή ήταν η μοναδική του τελική προσπάθεια στα τελευταία 3 παιχνίδι με την Ντόρτμουντ, όμως πήρε την μπάλα και... εκτέλεσε τον  Βάιντενφελερ από την άσπρη βούλα για το 1-1!ν Ο Ρόμπεν σκόραρε με πέναλτι σε δεύτερο τελικό Κυπέλλου μετά το 2009 (4-0 την Βέρντερ) και έγινε μόλις ο 2ος παίκτης που το κάνει σε κανονική διάρκεια τελικών μετά τον Μπρένινγκερ το '66 και το '67, επίσης με την Μπάγερν.

Όλοι περίμεναν από την Μπάγερν να ανεβάσει ρυθμό και να πιέσει για το 2-1, οι παίκτες του Κλοπ έδειχναν για λίγο να τα έχουν χαμένα, όμως φάσεις μπροστά στις δύο εστίες δεν είχαμε. Οι Βαυαροί έβγαιναν μόνο από τα αριστερά με Ριμπερί και Αλάμπα, ενώ ο Κρόος ήταν εκτός παιχνιδιού. Ο Γκόμεζ έκανε ένα σουτ λίγο μέσα από την περιοχή άουτ, ενώ στο 34' η Μπάγερν έφτασε ξανά κοντά στο γκολ, με τον Ριμπερί να κάνει το γύρισμα από τα αριστερά και τον Λαμ σε ρόλο φορ να σουτάρει από το ύψος του πέναλτι και τον Χούμελς να σώζει την Ντόρτμουντ.
«Χτύπησε» στο τέλος
Στο 40', όμως, και ενώ οι πρωταθλητές δεν είχαν κάνει ευκαιρία άξια λόγου, άλλαξαν πολύ ωραία την μπάλα, ο Σμέλτσερ έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε, κατέληξε στον Μπλαζικόφσκι, ο Μπόατενγκ τον ανέτρεψε και ο Γκάγκελμαν έδωσε και το δεύτερο – επίσης πεντακάθαρο – πέναλτι! Αυτή ήταν και η πρώτη φορά μετά το 1966 και τον τελικό ανάμεσα σε Μπάγερν και Μαϊντερίχτερ, που αμφότερες οι φιναλίστ κερδίζουν πέναλτι. Ο Χούμελς ανέλαβε την εκτέλεση και παρά την προσπάθεια του Νόιερ έκανε το 2-1, σκοράροντας εναντίον της πρώην του ομάδας! Το πρώτο μέρος δεν είχε τελειώσει, καθώς στο 2' μία βαθιά μπαλιά βρήκε τον Λεβαντόφσκι, ο Πολωνός έδωσε κεφαλιά πάσα στον Καγκάβα, ο Ιάπωνας του έβγαλε εξαιρετική ασίστ και ο πρώτος σκόρερ της Ντόρτμουντ φέτος έκανε το 3-1!
Την... σκότωσε στην αντεπίθεση
Στην επανάληψη οι Βαυαροί ίσως έκαναν την χειρότερη εμφάνισή τους φέτος... Οι Βεστφαλοί έπαιξαν με αντεπιθέσεις, έκλεισαν εξαιρετικά τους διαδρόμους και κάθε φορά που έβγαιναν στην επίθεση... μύριζε γκολ. Παρόλα αυτά, η πρώτη σημαντική ευκαιρία χάθηκε για την Μπάγερν, όταν ο Λάνγκερακ αποφάσισε να βγει καλυπτόμενος από 3 παίκτες στα 25 μέτρα για να διώξει, έχασε την μπάλα, όμως ο Χούμελς πρόλαβε την τελευταία στιγμή τον Γκόμεζ, που ήταν έτοιμος να στρώσει στον Ρόμπεν με την εστία ανυπεράσπιστη.
Στο 52' ο Γκουντογκάν εκτέλεσε το φάουλ, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα άουτ από το δεξί κάθετο δοκάρι του Νόιερ και όσο περνούσε η ώρα το γκολ της Ντόρτμουντ έμοιαζε βέβαιο. Λίγο μετά ο Μπλαζικόφσκι, που έκανε εκπληκτική εμφάνιση, έκανε το γύρισμα, όμως δεν βρήκε τον ολομόναχο στο ύψος του πέναλτι Λεβαντόφσκι, πριν η Ντόρτμουντ κάνει το 4-1 στο 59'. Σε ακόμη μία αντεπίθεση, οι παίκτες του Κλοπ βγήκαν 3 με 2, ο Καγκάβα άφησε στον Γκρόσκροϊτς, εκείνος έδωσε την ασίστ τον Λεβαντόφσκι, που νίκησε τον Νόιερ  για το δεύτερο γκολ του στο παιχνίδι!
Γκολάρα ο Ριμπερί!
Αυτό ήταν και το 100ό γκολ της Ντόρτμουντ φέτος σε όλες τις διοργανώσεις! Στο 68' ο Λεβαντόφσκι βρέθηκε σε θέση βολής από δύσκολη θέση, με τον Νόιερ να του λέει «όχι» και στην εξέλιξη της φάσης οι παίκτες του Χάινκες βρήκαν στην αντεπίθεση, με τον Γκόμεζ να χάνει τεράστια ευκαιρία, στέλνοντας την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι με κοντινή κεφαλιά! Ο Γερμανός επιθετικός σπανίως χάνει τέτοια γκολ, με την Μπάγερν να ανεβαίνει σιγά-σιγά ή μάλλον καλύτερα την Ντόρτμουντ να δίνει χώρο... Ο Λαμ έκανε το σουτ από το ύψος της περιοχής, όμως η μπάλα πέρασε ψηλά άουτ, με τους Βαυαρούς να κάνουν επιθέσεις μόνο από δεξιά και τον Ριμπερί να μειώσει σε 4-2 στο 76'. Ο Γάλλος μέχρι εκείνο το σημείο δεν είχε πάρει ούτε μία προσπάθεια, όμως πέτυχε το γκολ του αγώνα, βγαίνοντας για πρώτη φορά στα δεξιά. Ο άσος της Μπάγερν σύγκλινε, έκανε εκπληκτική ντρίμπλα και με πολύ ωραίο αριστερό σουτ πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ!
Το... τελείωσε ο Λεβαντόφσκι
Στιγμές αργότερα ο Γάλλος επιχείρησε νέο σουτ, όμως η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Λάνγκερακ, με την Μπάγερν να πιέζει. Εκεί που οι Βαυαροί πίεζαν όμως, ήρθε ακόμη ένα τραγικό λάθος, αυτή τη φορά από τον Νόιερ, που έδωσε την ευκαιρία στον Μπλαζικόφσκι να γυρίσει την μπάλα στον Λεβαντόφσκι και τον Πολωνό με κοντινή κεφαλιά να κάνει το 5-2 στο 81'! Έτσι, ο επιθετικός της Ντόρτμουντ έγινε μόλις ο 3ος παίκτης που κάνει χατ τρικ σε τελικό Κυπέλλου μετά τους Σέλερ το 1963 (Αμβούργο) και Βόλχαρτ το 1986 (Μπάγερν) και ο 1ος μετά τον Ρόι Μακάι που κάνει χατ τρικ εναντίον της Μπάγερν (2002 με Ντεπορτίβο)!
Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, η Ντόρτμουντ κατέκτησε το Κύπελλο για πρώτη φορά μετά το 1989 (4-1 την Βέρντερ), έφτασε τις 5 σερί νίκες επί της Μπάγερν σε όλες τις διοργανώσεις και έγινε μόλις η 2η ομάδα που το καταφέρνει μετά την Άιντραχτ Φρανφούρτης τη σεζόν 1976-77 (τρεις νίκες στο πρωτάθλημα και 2 στο Κύπελλο UEFA) και οι πανηγυρισμοί για το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της ξεκίνησαν!
Ντόρτμουντ (Γίργκεν Κλοπ): Βάιντενφελερ (34' Λάνγκερακ), Πίστσεκ, Χούμελς, Σούμποτιτς, Σμέλτσερ, Κελ, Γκουντογκάν, Καγκάβα (81' Μπέντερ), Μπλαζικόφσκι, Γκρόσκροϊτς, Λεβαντόφσκι (84' Πέρισιτς).

Μπάγερν (Γιουπ Χάινκες): Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Μπαντστούμπερ, Αλάμπα (69' Κοντέντο), Λουίζ Γκουστάβο (46' Μίλερ), Σβάινσταϊγκερ, Κρόος, Ρόμπεν, Ριμπερί, Γκόμεζ.



100€  bonus!  gazzeta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.